07.05.2009

Disse tennene vil ikkje du ha


Disse tennene vil værken du eller nokon andre ha. Men veit du kva? Dette er tenner til en 1 1/2åring og en fireåring.Alle vil vel ha kvite, fine tenner. Men det betyr heller ikkje alltid at dei er sunne.

viste du at naboane våre i Sverige har sunnere tenner enn oss?
I Norge pusser bare 1 av tre nordmenn tennene sine meir enn en gang om dagen, når vi burde pusse dei tre ganger; Etter frukost, etter middagsmåltidet, og sist før sengetid. vi unge blir ofte tatt på senga for å prøve og være mest forfengelige, og tar difor ofte kjemisk bleking mot misfarging av tennene våre. Mens svært få tenker på tannhelsa vår; vi er ikkje redde for Karies eller tannkjøttsjukdommar?! Mange Ungdommer, spesielt som eg leser om rundt på andre blogger prøver ofte og finne den tannbleikings metoden som er minst skadeleg for tenna sine. Men alle er faktisk skadelege for tenna, så langt. Og no sei eg ikkje at tannbleiking fører til dei bilda ovanfor. Dei bilda ovanfor er faktisk tekne fra ein artikkel fra Dagbladet som fekk meg til å springe på badet for å pusse tenna mine. Difor kom eg også til å tenke vidare på dette. Eg pussar ikkje alltid tenna mine to gonger dagleg, og iallefall ikkje tre. Eg pussar dei kveld og morning etter mat, men av og til blir det stress og dropper morgonpussen. Men det er jo så mykje bedre å pusse tenna ofte, føle seg fresh og heller droppe tannbleikiniga.Vi er da vertfall bedre enn the guys
Men hjelper det så mykje om 84% av norges kvinner pusser bra, medan 70% av mennene gjer det? Vi skal jo kysse dei. Det er normalt og bry seg om kjærestens tannhelse, spesielt vist man skal kysse, så er det ikkje så fristande med gårsdagens middagsrester i omløp. Eg syntes at det burde være forventa at når man skal treffe nokon, enten det er date, eller ikkje så er det forventa å pusse tennene før, eller om ikkje anna tygge på en tyggis.


Sunnhet er ikkje alltid det beste for tennene
Men det viste vi jo... Frukt som eple, og drikker som Appelsin juice og smaksatt vatn er ikkje bra for tennene. Å drikke flaskevann med null kalorier – bare tilsatt en dråpe smak, kan skade tannemaljen i seg sjølv. Det samme kan dei "anbefalte seks" måltida om dagen gjer. Samt frukt(Fem om dagen). Nokre punkt for førebygging;

*Drikk gjerne et glass melk etter maten. Kalsium nøytraliserer syre.
*Skyll munnen med vann etter maten
*Har du inntatt sure næringsmidler, vent en time med å pusse tennene
*ikke hold sure drikkevarer i munnen lenge. Bruk sugerør.
*Bruk myk tannbørste. Unngå å børste for hardt.
*Gå regelmessig til tannlege.
Nei, tannlegen fristar ikkje..
Enkelte(meg inkl.) syntes det å gå til tannlegen kan assosierast med smerte, og engstelse. Men det går ann å skape nye assosisjonar til tannlegen. Ja, det kan faktisk hende at tannlegen din er en hensynslaus egoist som sjølv bare vil få det heile overstått og holder på inn i munnen din som om det skulle vært ei verktøykasse, men da skal du faktisk bytte tannlege! Når du får en ny tannlege, eller evt. syntes din faste tannlege er skummel, så seier du ifra, at du er litt redd tannlegestolen og setter pris om litt omtanke. Om du fortsatt sitter og spenner musklane kvar gang det kjem en klinkande lyd eller sterkt lys, så finst det enda meir drastiske tiltak. Oral premedisinering og Narkose som vil føre til at du kan sove deg igjennom trekking av tenner og rotfylling(bla.) Oral Premedisinering er en tablett du tar en halv time før tannbehandling som skal forebygge smerter og styrer angsten din. Er du redd for tannlegen?

5 kommentarer:

HENRI sa...

off, ditta såg ikkje godt ut!
Jaa, var det før, men ikkje så mykje redd no lenger :P

Maria Stenersen sa...

AI! Jeg er skikkelig redd for tannlegen!

Omana sa...

æsj så ekle... liker ikke tannlegen, men går når jeg må

Linn sa...

Bra innlegg! Helt sykt noen at barn må gå gjennom noe sånt.. Er nokså opptatt av tannhelse selv, men det virker ikke som om så mange tenker på dette sånn i hverdagen. Pusser tenner kanskje 3 ganger om dagen, føler det ikke holder morgen og kveld.

Anonym sa...

Thаnks οn youг marvelous posting!

I rеally enϳοyeԁ rеаding it, you hapρen tо bе a gгeat authοr.
I ωill be ѕurе to booκmark your blog anԁ will oftеn
cоme back fгom now оn. I want tο encοurage you tο continuе your gгeat wгіting, haνe а nicе
mоrning!

Also visit my web-site payday loans